Artscape Logo Edited.bmp  Αρχική Σελίδα / Home Page                      Πρόγραμμα εκδηλώσεων                 Βιογραφικά των Καλλιτεχνών                    Επικοινωνία / Contact us

 

 

 
 

 

 

 


           

 

Scan_Pic0001.jpg

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΤΩΝ / LE TEMPS DES BOURGEOIS

Στην ARTSCAPE ATHENS παρουσιάζεται από την ART 10 GALLERY η ομαδική έκθεση visual arts, με τίτλο «Η εποχή των αστών». Έργα θα εκτίθενται και στους δύο χώρους.

Έντεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν μια σειρά έργων τους βασισμένη στους εννοιολογικούς και αισθητικούς άξονες που προσδιορίζουν τη φαντασιακή σημασία και την κοινωνική διάσταση που ορίζεται ως αστική τάξη. Η αμφισβήτηση αυτής της κοινωνικής παράστασης παίρνει τη μορφή μιας σύνθετης απορίας. Θέτει ερωτήματα: Τι είναι η αστική τάξη; Τι σημαίνει όταν λέμε ότι κάτι είναι; Ποια η διαφορά μεταξύ του είναι και του φαίνεσθαι; Τι είναι γνώση, επίγνωση και τι είναι γνώμη;».

Το να διατυπώσει κανείς αυτή την απορία στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και τις διαρκείς μεταβολές του αστικού ιστού, συνιστά μια ουσιαστική αλλαγή: καλεί με επιτακτικό τρόπο να μετατοπιστεί το ζήτημα από την επιδίωξη ελλειμματικών απαντήσεων, στη διερεύνηση της πραγματικότητας της αστικής τάξης ως ιστορική – κοινωνική επιθυμία για δύναμη και έλεγχο.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Αργυρακοπούλου Μαρία - Βερικίου Έφη - Βρετού Νινέτα - Δασκαλοπούλου Βούλα - Καπετανάκη Λίλη - Κότικα Γιώτα - Κουτρούλης Στέλιος - Λαουρδέκης Θοδωρής - Massad Adonis - Τσούμας Ιωάννης - Φούτρου Κέλλυ

 

BourgeoisPromo5Επιμέλεια: Gm Touliatou

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στο ARTSCAPE ATHENS την Τετάρτη 4 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ., ενώ την Τετάρτη 11 Ιουνίου στις 8μ.μ., θα ακολουθήσει παρουσίαση των έργων και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην ART 10 GALLERY στην Ακρόπολη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου.

Διάρκεια έκθεσης και στους δύο χώρους: 4 – 18 Ιουνίου 2014

 

Βιογραφικά των Καλλιτεχνών

 

Gm Touliatou – Επιμέλεια έκθεσης

Η Γεωργία Maggy Τουλιάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε ζωγραφική στο  Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών /  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΒΑ), σημειολογία stills και video στο Wimbledon School  of Art /  University of the Arts London, UK (MA & PhD). Η δουλειά της επικεντρώνεται στη διατύπωση των προστατευτικών αφηγήσεων (narratives of protective fiction) και τη λειτουργία της μνήμης που υποστηρίζει την δημιουργία τους (counter-memory). Κείμενα της βρίσκονται σε British Library, London, UK / London Film Institute, UK / Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΠΘ, stills και video projects βρίσκονται σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη / Συλλογή Δάκη Ιωάννου,  Αθήνα / British Library, London, UK / London Film Institute, UK / Museum of Contemporary Art of Baltimore, Maryland, US / Institute of Contemporary Arts, Seoul, Korea / ZAIM, Yokohama / Tokyo Posttheater, Japan / Institute for Contemporary Arts, Moscow, Russia.

 

Αργυρακοπούλου Μαρία

Η Μαρία Αργυρακοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά και στη συνέχεια ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη για πέντε χρόνια. Επίσης παρακολούθησε τμήματα ιστορίας της τέχνης με τον Παντελή Τσάβαλο, γλυπτικής με την Ευδοκία Παπουλή και κεραμικής με την Βέρα Σιατερλή.

Ατομικές εκθέσεις

2012 Γκαλερί “Μόνα – Λίζα”, Παρίσι

2012 Κέντρο Τέχνης και Χορού “Χρήστου”, Χαλάνδρι

2003 Χώρος Τέχνης 24, Αθήνα

Ομαδικές εκθέσεις : Σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Πάρο, Ιθάκη,

Πόρτο Καρράς, Πάτμο, καθώς επίσης και σε Βαρκελώνη, Παρίσι, St.André-des-Eaux (Γαλλία) κ.α.

Πήρε την διάκριση “Toile d’ or 2012” από την Fédération Nationale de la Culture

Française.

 

 

Βερικίου Έφη

Μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική με το Δημ. Σακκελίωνα, αισθητική του χώρου – ιστορία αρχιτεκτονικής με το Σαβ. Κονταράτο, χαρακτική με τον Γ. Παπαδάκη, φωτογραφία με το Μαν. Μπαμπούση, γραφικές τέχνες με τη Λεώνη Βιδάλη , ιστορία της τέχνης με τη Μαρ. Λαμπράκη – Πλάκα, αισθητική και φιλοσοφία με το Χρ. Λάζο και διδακτική της τέχνης με την Τιτίκα Σάλλα.

Ελευθερία γραφής, δυναμική πινελιά σε συνάρτηση με μεικτά υλικά, περιλαμβάνονται στους τελευταίους πειραματισμούς, στην αναζήτηση της αλήθειας των εικόνων, των συναισθημάτων – λογικής και παρατήρησης – στοχασμού και φαντασίας – χειρονομιακή γραφή – εντάσεις και υφέσεις στην καταγραφή των προσωπικών αυτών ερευνητικών δημιουργιών, αποτέλεσμα προσπάθειας και εμμονής.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε δημόσιους χώρους.

 

Βρετού Νινέτα

Η Νινέτα Βρετού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ, φυσική στο Παρίσι και έλαβε   BA Fine Arts & Technology από το Middlesex University. Μαθήτευσε επί σειρά ετών κοντά στον ζωγράφο και δάσκαλο Δ. Μανίνη.

Ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της  σύγχρονης τεχνολογίας στο εικαστικό της έργο, ενώ στη δουλειά της κάνει χρήση παραδοσιακών και νέων μέσων και τεχνικών.

Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται: «Μεταβάσεις», Booze Cooperativa-  «Open Doors II», ομαδική έκθεση αποφοίτων akto εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων  Γκάζι- «Εικαστικά παίγνια», Πανεπιστημιακό Εντευκτήριο ‘Κωστής Παλαμάς’- Έκθεση ζωγραφικής, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος-  Έκθεση ζωγραφικής, πρώην Εργοστάσιο ΚαμπάPost-formations I», Ίδρυμα Antonio Dal Ponte, Βενετία -«Χιόνια πολλά και ευτυχισμένος ο καινούριος κόσμος», Βιβλιοπωλείο Ιανός- «Δημήτρης Μανίνης και το βλέμμα των μαθητών του»,  Θέατρο Περίακτοι- «Φωτοκύμβες»,  γκαλερί Άλεκτον.

 

Δασκαλοπούλου Βούλα

Η Βούλα Δασκαλοπούλου σπούδασε κεραμική στις σχολές κεραμικής του Δήμου Αθηναίων και στο Ι.Ι.Ε.Κ Δήμου Βόλου και εικαστικές τέχνες στο ΑΚΤΟ απ’ όπου απέκτησε BA Fine Arts & Technology του Middlesex University.

Έχει διδάξει κεραμική στο Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Άμφισσας, σε ΙΔΕΚΕ, Κ.Ε.Κ, Ι.Ι.Ε.Κ, ΕΕΕΕΚ, σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα, σε Εστίες Ψυχικής Υγείας ενηλίκων με ειδικά προβλήματα, κ.α. Μεταξύ 2007-2012 διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών, όπως την αναβίωση του μύθου στην εκδήλωση «Η Νύχτα των Στοιχειών» που γίνεται στην Άμφισσα. Δίδαξε σε εργαστήριο πηλοπλαστικής κατασκευή και λειτουργία καμινιού τεχνικής raku στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εικαστικής Παιδείας που διοργανώνει το  Επιμελητήριο Εικαστικών  Τεχνών  Ελλάδος. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικές εκθέσεις, εισηγήσεις, συνέδρια, φεστιβάλ, ατομικές δημοσιεύσεις άρθρων, εικονογραφήσεις παραμυθιών κ.α. Παρακολούθησε σεμινάρια πολυμέσων και προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει  σε πολλές ομαδικές.

Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Κεραμικής του Δήμου Αμαρουσίου, στην Πινακοθήκη Λαμίας, σε Δημόσιους  Οργανισμούς και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Καπετανάκη Λίλη

Η Λίλη Καπετανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Έκανε σπουδές στη ζωγραφική στη   Byam Show School, Λονδίνο και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα με δάσκαλο τον Δ. Κοκκινίδη. Δούλεψε σαν καπετάνιος σε ιστιοπλοϊκά σκάφη (1981-1991) καλοκαίρια. Έχει στο ενεργητικό της δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα και Σύρο) και τη Βραζιλία (Maceio, Rio De Janeiro, Salvador), καθώς και τριάντα εφτά ομαδικές στην Ελλάδα, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Έχει λάβει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. για τις σπουδές της στην Α.Σ.Κ.Τ. Έχει συμμετάσχει στη Biennale της Μασσαλίας, Γαλλία, καθώς και στη διεθνή Έκθεση ζωγραφικής του Μουσείου Guzzard, Ιταλία. Διηύθυνε το BGS Art Group από το 1991-2001.Μέλος των κριτών των Πανελληνίων μαθητικών καλλιτεχνικών αγώνων (2005-2009). Έργα της βρίσκονται στην Pinacoteca Ufal , στο Maceio,  στην Pinacoteca Candido Mendes, Rio De Janeiro, Βραζιλία, στο Museu Guzzard, Ιταλία και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Σήμερα ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

 

Κότικα Γιώτα

H Γιώτα Κότικα γεννήθηκε και  μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών στον τομέα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, με παράλληλες σπουδές εικαστικών στον ΑΚΤΟ, όπου τελείωσε με υποτροφία αποκτώντας BA Fine Arts & Technology του Middlesex University. Η θεματολογία της έχει ως βασικό άξονα το ανοίκειο βάσει του οποίου επεξεργάζεται ζητήματα μνήμης και χρόνου, παρουσιάζοντας έργα με ποικίλα εκφραστικά μέσα. Τα αισθήματα διανοητικής αβεβαιότητας που αναδύονται, είτε από τις εγκαταστάσεις, είτε από τα ζωγραφικά της, έχουν σκοπό να θίξουν εκτός των άλλων το ζήτημα του συλλογικού ασυνείδητου και της ταυτότητας, με κύριο σημείο αναφοράς την εγκλωβισμένη παιδικότητα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, video art, performance, συμπόσια, κ.ά, ενώ έχει επιμεληθεί θεατρικά σκηνικά. Έργα της ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης, σε άλλους δημόσιους οργανισμούς και σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός εικαστικών σε προγράμματα του ΙΔΕΚΕ και σε πολιτιστικούς συλλόγους στο νησί της Λήμνου όπου διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

 

Κουτρούλης Στέλιος

Ο Στέλιος Κουτρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου και ζωγραφικής από το γλύπτη Γιώργο Σταματόπουλο, vitraux στη σχολή της Γιώτας Ιακωβίδου και κεραμική από την Ελένη Λουκάκη.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στον Π.Ο.Ι.Α.Θ 2000, στην TOBACO FACTORY στην Καβάλα 2001, κεραμικά επιτοίχια γλυπτά κοστούμια θεάτρου στην αίθουσα τέχνης Designers DOT Gallery 2007, κεραμικά επιτοίχια γλυπτά κοστούμια θεάτρου εμπνευσμένα από τις "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών 2009 και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις όπως στο «8 Δυτικά», στο επιμορφωτικό κέντρο πρεσβείας Αιγύπτου, στον Ελληνογαλλικό σύνδεσμο και αλλού. Έργα του κοσμούν το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Επιμορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου. Διδάσκει την κεραμική τέχνη σε παιδιά δημοτικών σχολείων στα πλαίσια δημιουργικής απασχόλησης που οργανώνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

 

Λαουρδέκης Θοδωρής

O Θοδωρής Λαουρδέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος στη σχολή MOKUME, ηλεκτρική κιθάρα στο Ωδείο του Φ. Νάκα και αυτοσχέδια στιχουργία που έχει μελοποιηθεί, αλλά τον κέρδισε η αγάπη του για τη ζωγραφική. Για το λόγο αυτό μετέτρεψε το σπίτι του σε εργαστήριο. Αντλεί τα θέματά του από τις καθημερινές εικόνες και προβληματισμούς του. Το μέσο που χρησιμοποιεί για να το πετύχει αυτό είναι λάδι σε μουσαμά σε τεχνική Alla prima.

 

Massad Adonis

Η Adonis Massad κατέχει Bachelor of Arts στις γραφικές τέχνες από το American University of Beirut και μεταπτυχιακό με τιμητική διάκριση στον Οπτική Επικοινωνία και στα Διαδραστικά Μέσα από τη Βακαλό (University of Derby). Έχει εργαστεί ως γραφίστρια σε εταιρείες παραγωγής, εφημερίδες και περιοδικά στον Λίβανο και στο Ντουμπάι, ενώ από το 2006 έως σήμερα δραστηριοποιείται ως freelancer σε γραφικές τέχνες στην Ελλάδα. Αποτυπώνει την οπτική της σε θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία με την τεχνική του κολάζ.

 

Τσούμας Ιωάννης

Ο Ιωάννης Τσούμας γεννήθηκε στον Πειραιά και έχει πραγματοποιήσει σπουδές τόσο στον τομέα των Καλών Τεχνών όσο και της Ιστορίας της Τέχνης (H.N.D. (Design Ceramics) Harrow College of Higher Education, BA (Hons) Fine Arts / 3D Design, Middlesex University, London / Master of Arts in the History of Design, Middlesex University, London / Ph.D Ιστορία της Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη). Το ζωγραφικό έργο του έχει διακριθεί λόγω της πρωτοτυπίας του, τόσο από την θεματολογική όσο και από τεχνοτροπική άποψη. Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γκαλερί και αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία. Πολλά από τα έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Εργάζεται ως ακαδημαϊκός, αλλά και ως ζωγράφος. Είναι ο συγγραφέας δύο σημαντικών βιβλίων που αφορούν στην Ιστορία της Τέχνης και του Design.

 

Φούτρου Κέλυ

Η Κέλυ Φούτρου γεννήθηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και ελεύθερου σχεδίου σε εργαστήρια ζωγραφικής. Αργότερα φοίτησε στο εργαστήριο ελευθέρων σπουδών Fine Art & Design Borgias, παρακολουθώντας  ιστορία τέχνης και θεωρία χρώματος, με υποτροφία που της δόθηκε ως  βραβείο για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής που οργάνωσε το ίδιο το κολέγιο. Δουλεύει κυρίως το ακρυλικό χρώμα και έχει κάνει αρκετά έργα με μεικτή τεχνική. Τα έργα της χαρακτηρίζονται συνήθως από τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις της Art Way Festival και του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου στο Κολωνάκι.

 

Artscape Logo Edited.bmpArtscape Athens | Ανοιχτό Τοπίο Πολιτισμού

Μοσχονησίων 5, Πλ. Αμερικής, 11252 Αθήνα

τηλ. 211 1829117     info@artscapeathens.gr

www.artscapeathens.gr